Creatina

Ce este creatina ?

Creatina este un produs bun pentru metabolism, care ajută la menţinerea nivelelor optime pentru o sursă primară de energie şi pentru contracţiile musculare. Este un bun supliment nutritiv pentru sportivi, utilizat în special de atleţi şi culturişti.

Se ştie că energia este produsă atunci când un grup de fosfaţi este eliberat de ATP (acid adenozintrifosforic) care are un rol de acumulator energetic prezent în toate celulele vii.

Creatina ajută la o regenerare a ATP-ului prin contribuţia cu o moleculă de fosfat. De asemenea, creatina ajută în cazul efortului intens, prin scăderea acidităţii care face ca muşchiul să obosească.

Persoanele care fac antrenamente la intensitate scăzută nu vor beneficia de suplimentarea cu creatină deoarece în cazul lor există suficient oxigen pentru crearea ATP-ului necesar acestui tip de antrenament. Antrenamentele care solicită la o intensitate de 60-95% vor implica mai mult sistemul lactic pentru a produce ATP.

De ce este bună pentru sportivi şi care este rolul ei?

Anumite studii au demonstrat că este suficientă administrarea a 5 g/zi timp de 30 zile pentru ca muşchii să se încarce cu nivelul optim de creatină. Astfel se reduce retenţia de apă care în trecut putea să ajungă la 3-5 l. Mecanismul care stă la baza acestui fapt este legat de stimularea insulinei cu ajutorul zahărului. În schimb, la început se credea că insulina activează transportul creatinei în muşchi. Alt studiu a demonstrat că administrarea creatinei cu o proteină rapidă cum este zerul este la fel de eficientă ca şi dacă ai lua creatină cu un pahar de zahăr simplu, ceea ce capătă sens deoarece aminoacizii din zer declanşează eliberarea insulinei care se transformă în pomparea sodiului ducând la o absorbţie mai bună a creatinei.

Cum muşchii nu conţin rezerve nelimitate de creatină, înseamnă că necesarul de creatină variază între 3,4 – 5 g/kg de muşchi. Odată epuizată creatina din corp, muşchii trebuie să se odihnească şi trebuie să existe o pauză înainte de reluarea efortului.

Studiile efectuate de practicanţii de culturism au demonstrat o creştere cu 30% a numărului repetărilor numai după o săptămână de administrare a creatinei ca supliment. Desigur este foarte important de reţinut faptul că numai creatina nu poate avea singură rezultate spectaculoase; ea trebuie ajutată de un complex de vitamine, minerale şi proteine, plus o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată. Este uşor de reţinut că o creştere a masei musculare cu ajutorul creatinei se realizează în mare parte indirect. De exemplu ea oferă muşchilor capacitatea de a lucra timp mai îndelungat, de a munci mai mult, de a ridica greutăţi mai mari sau de a mări numărul de repetări. Astfel, creatina poate fi şi un instrument util pentru slăbire!

De ce să iei creatină ?

Dacă eşti un iubitor al sportului şi ai nevoie ca viaţa ta de sportiv să fie mai bună şi cu o rezistenţă mai bine definită, creatina este un supliment nutritiv care ajută la îmbunătăţirea procesului de rezistenţă atât fizică cât şi psihică!

Pentru început vei avea o doză mai mare de energie care te va ajuta să execuţi mai multe repetări, îţi va aduce mai multă stimulare şi nu în ultimul rând, mai multă masă musculară. Să nu uităm că din punct de vedere estetic vei părea mai bine făcut, ceea ce îşi doresc cei mai mulţi dintre sportivi. Există posibilitatea de a depăşi mai rapid procesul de recuperare şi vei creşte mai rapid în masă musculară-

Efectele secundare ale creatinei

Majoritatea produselor au şi anumite efecte secundare. În cazul creatinei cele mai întâlnite cazuri în practica sportivilor au fost diareea, crampele musculare, ameţeala şi durerile de stomac. Dar este important să ştii că, dacă administrezi corect doza pe parcursul zilei, şansele de a fi afectat de aceste efecte secundare, scad. Ca să eviţi aceste efecte trebuie să te hidratezi foarte bine, deoarece creatina transportă apă în ţesutul muscular.

Cel mai important sfat de la specialişti este să îţi comanzi creatina de la un producător cu renume,în care ai încredere!

Măreşte-ţi performanţa fizică în exerciţii de mare intensitate cu cel mai bun supliment pentru ceea ce îţi doreşti să devii.  Fii cel mai bun sportiv cu ajutorul acestui supliment şi cu talentul tău pentru a practica sportul dorit!